Content deleted Content added
No edit summary
Line 388:
 
*Tertele terimi hakkında [http://www.sansaderesi.com/forum/index.php?topic=285.0 burada] TERDENE U TALAN. Terd u talan (kökten tıraş etme ve talan etme) deniliyor. Tertele, ''Soykırımı'' kelimesinin tam karşılığı olan genel ad mı ? Yoksa ''Dersim Soykırımı'' manasında kullanılan özel ad mı ? [[Karber:Takabeg|Takabeg]] ([[Karber werênayış:Takabeg|mesac]]) 07:18, 12 Nisane 2013 ([[UTC]])
 
:: Selam bıra, "tertele" ile ilgili verdiğin kaynak sadece etimolojik bir teori, yani etimolojik açıdan o anlama gelse bile, gerçek anlamda "büyük kırım, katliam, felaket" karşılığı için kullanılıyor. Kesin olan bir şey var ki, Dersim zazacasında "ermeni soykırımı" için "terteleyo verên" (ilk tertele) veya "terteleyê hermeniyu/hermeniyan" (ermeni tertelesi) denir. 1937-38 için ise "terteleyo peyên" (sonuncu tertele) veya "terteleyê dêsımi" (dersim tertelesi) derler. dolayısıyla "büyük kırım, kökünü kazma" gibi anlamlarda kullanılıyor. Ermenilerin "büyük felaket" dedikleri algıyla aynı.
* cengê zerrey: iç savaş / cengo sivil: sivil savaş (iç savaş) --> Cengê Zerrey ê Rwanda, Cengê Sivil yê Rwanda, Cengê Rwandao Sivil
* "Terteleyê Rwanda" veya "Cenosidê Rwanda", ben "tertele" kelimesini tercih ederim
----[[User:Belekvor|Belekvor]]<sup>[[User Talk:Belekvor|mı rê mesaj bırusne]]</sup> 12:53, 12 Nisane 2013 ([[UTC]])