Globalizasyon: Ferqê çımraviyarnayışan

Content deleted Content added
Perra Newiye: '''Globalizasyon''' heme cihan miyan de, name jübiyayış u entegrasyono ekonomik, sosyal, teknolocik, kultural, Politika...
(Babetna niyo)

Revizyonê 11 Kanun 2014, seate 07:06 de

Globalizasyon heme cihan miyan de, name jübiyayış u entegrasyono ekonomik, sosyal, teknolocik, kultural, politik u ekolociko. Pê globalizasyoni, şaran miyan de jübinan ri destegkerdış berz beno. Dıma globalizsyoni xeyli peyniyi vırazeni u çiyi newey aseni. Sosyolociye de globalizasyoni sero, zaf teoriy, tezi esti. Pê globalizasyon, dınya ser de ca, şar u dewletan miyan de cıra şikiyena, nêbena. Seserra 21. de, peyniya serra 1960an de terimi globalizasyoni vıraziyao. Dıma 1980i, dınya ser de globalbiyayış zaf berz biyo. İnternet u cayi sosyali, merdumi dınya miyan de kominikasyon u irtıbati zaf kerdi howl u asen. Organizasyoni ke dewlet teber de vıraziyayi, ê zi semedi gırbiyayışi globalizasyoni çi kerdi. Globalizasyon, kulturi qıteki, kulturi lokali keno xırabe u heme cihan de tenya jü kultur vırazeno. Taê ilimdaran gore globalizasyon çiyo weşo, binan gore weş u howl niyo.

Pê globalizasyoni, inca de se beno heto dınyao bin de jü merdumo bin şeno bızano, xeberdar bo. Taê merduman vani globalizasyon dınya homojen keno, taê merduman vani heteorojen keno. Ama merdum şeno vaco ke globaziasyon merdumani dınya miyan de kominikasyono gırd vırazeno. A ri ra globalizasyon çiyo howlo.