Mısır: Ferqê çımraviyarnayışan

Content deleted Content added
→‎Tarix: +pict
mNo edit summary
Line 6:
Tarixê Mısıri zaf dewletiyo. Wextê tarixê antiki de [[Firawun]]an Mısır de hıkum kerdo u Mısır de pramitê gırdi vıraştê. Feqet bênatey serranê 200 u 800ine de [[İmperatoriya Roma]], [[İmperatoriya Bizansi]] u [[İran]], erdê Mısır gırewto. Seserra 8ine de Emewi [[Ereb]]an hıkum kerdo u şarê Mısıri pêro biyo [[İslam|mısılman]]. Seserra 15ine de [[İmperatoriya Usmanıcan]] Mısır gırewto. Bênatey seserranê 15 u 19ine de Mısır biyo gırêdaey İmperatoriya Usmanıcan. Serra 1862ine de [[Qraliya Yewbiyayiye]] ameya Mısır u Mısır biyo yew koloniya (mıstemera) Britanya Gırde. Serra 1922ine de şarê Mısıri eskerê Britanya fetelna u serra 1954ine de Mısıri xo reyna ra, xoser ilan kerd. Feqet ewro Mısır dewletê da demokratike niyo.
 
== İklim u Sukisûki ==
İklimê Mısıri vuriyeno. Zımey (Şımalê) Mısıri de iklim weşo. Mıntıqa ra [[Deryao Sıpê]] de hewa zaf wenıko. Feqet verocê (cenubê) Mısıri zaf germıno; tici zaf erzena. Verocê (cenubê) Mısıri de çoli zafê. [[Roê Nili]] zerrey Mısıri ra şıno. Mıntıqa [[Roê Nili]] de erd zaf rındo.
 
SukêSûkê Gırdi:
* 1. [[Qahire]], Nıfus: 15,200,000
* 2. [[İskender]], Nıfus: 3,500,000
Line 22:
Nıfusê Mısıri 79 milyono; [[Afrika]] de ê dıyino. % 90 şarê Mısıri mıntıqa [[Roê Nili]] de ronıştiyo. % 99 şarê Mısıri [[Ereb]] u [[Koptik]]o. % 90 şarê Mısıri [[İslam|mısılmano]] u % 10 [[İsewitine|İsewi/Xrıstiyano]] ([[Ortodoks]]ê Koptiki, [[Yunan]] u [[Ermeni]]y). Merdumê ğeribi senıkê. [[Zıwan]]o xoyo resmi [[Erebki]]yo. Nuskar u wendoğê xo zaf niyê.
 
== İqtisadİqtısad ==
[[iqtısad|İqtısadê]] Mısıri quwetın niyo. Endustriya petroli, ziraet u qaz zaf muhimê. Standardê hêyati hewl niyo. Dewleta Mısıri serê Roê Nili de zaf barajê pili vıraştê. [[Dewletê Amerikaê Yewbiyaey|Dewletanê Amerikaê Yewbiyaeyan]] zaf pheştia maddiye dawa cı.
 
== Çımey ==
* [http://www.egypt.gov.eg/english/default.asp Sitey Mısırio resmi ]
* [http://www.idsc.gov.eg/ Mısıri sero melumat]