Peştun: Ferqê çımraviyarnayışan

Content deleted Content added
Replacing Flag_of_Afghanistan.svg with File:Flag_of_Afghanistan_(2013–2021).svg (by CommonsDelinker because: Duplicate: Exact or scaled-down duplicate: c::File:Flag of Afghanistan (2013–2021).svg)
mNo edit summary
Line 29:
|related = [[Tacik|Taciki]], [[Nurıstaniy]]
}}
'''Peştun''', (ya zi '''Peştu'''); (be [[Peştuki]]: ''Paştun'' ya zi ''Pahtun'', be [[Hindki]]: ''Pathan'', be [[Farski]]: ''Afğan''), yew şaro ke [[Efğanıstan]] u [[Pakıstan]] miyan de cıwiyeno. Caê inan veroci [[Efğanıstan]] u zımey [[Pakıstan]]o. Zıwanê inan [[Peştuki]]yo. Ê [[Efğanıstan]] de zafiya nıfusi vırazeni, verê name Efğani, inan rê no name (Peştu) vaciyao. Ema dıme ra, name Efğani semedi heme şarê [[Efğanıstan]]i ifadekerdene vaciyao u a ri ra inan rê zey şarê Efğanıstanê bini ra, Efğan vaciyeno.
 
Peştuni vani ki ê tenya jew pi ra yeni u ê [[Efğanıstan]] ra veciyi. Seserri 13. u 16. miyan de taê qabiley Peştunan, [[Pakıstan]] sero goç kerdi, no şınasiyeno. Peştunan miyan de arezey (zihniyet) eşriteti zaf esti, eşireti inan zaf esti u eni eşiretan miyan de gıreya quwetın esta. Rıstımê (kok) inan hetê pi ra yeno. Yani Peştunan de pi deha muhimo, maye muhim niya. Peştunan de her qabile de bınqabile, bınaile u bınkeye esti. Enê qabileyan miyan de cengi xeylê vecini u zaf merdumi mıreni. Texmin beno ki [[Efğanıstan]] de pêro 12 milyon Peştuni, [[Pakıstan]] de pêro 29,342,892 milyon Peştuni esti.