Vaten:Dêsım (welat)

Bırayêne, ez gani be Tırki bınuşan, çunke ez nêşikinan ho be İngılızki pak ifade bıkeran. Lütfen Türkce yazdigim icin silmeyin, burda Dersim'in yerine Dêsım'in kullandigini görüyorum, insanlar bunu görünce, biz Zazacilar üzerine ne düsünücekler? Dersimliler bunu gururuna yediremezler, herkesei kendimiz gibi zannetmiyelim. Tabii yaslilarimizin bir büyük kismi bunu Dêsım olarak seslendire bilirler, cünkü Zazacada laflar genel olarak kisaltilir. Yine de gecen nesil ve bugünkü nesil bu lafdan bisey cikaramaz. Ve önemli olan bugünkü nesildir, onlar gelecegimizi belirler.

Tamam, belki Kürtcülerin propgandasina karsi, yani "Dersim"in Kürtce "Der" ve "Sim" kelimelerden olusdugu iddiasina karsi bunu yapmis ede bilirsiniz. Yine de tarih "R"li versiyonun en eski ve dogrusu oldugunu gösteriyor, Zülfü Selcanin "Zaza Ulusal Sorunu 2004"ü okuyun buna dair, "Dersim" adi Eski Yunancanin "Derxene"sinden gelme, Latincede "Derzene" olmusdur, bundan da muhakak "Dersim" olusmusdur Zülfü Selcana göre.

Lütfen "r"yi koyun Dêrsım olsun, yoksa insanlarimiz Zazacilarin Dersime karsi oldugunu sanacaklar ve Dersimi inkar etmek istedigimizi. Dersimliler bu konuda cok hasaslar, bana hatta bi cok Dersimli yazmisti, neden Dêsım kullanildigini. Dersimliler "Dersim" ismine cok önem veriyorlar. Bunu görmemezliktek gelirsek, insanlari Zazaciliktan sogutmus oluruz.

Kürtler bile bilerek Dêrsim kendi Alfabelerinle yazarlar, Dersimlileri kendilerine dogru cekmek icin ve onlara deger verdiklerini göstermek icin.

Lütfen halkin cogunun kullnisina bakalim, simdi "çolig"in yerine "çewlig" yazsak, Bingölüler nasil karsi cikacagini biliriz. Ki "Dêrsım" adi zaten daha eskidir.

Dersimliler hem de daha cok Bölgesine düskünlerdir, zaten Dersimci diye gecinenler her seferinde biz Zazacilari kücümsüyorlar, onlara bize karsi daha cok argüman vermiyelim.

Halkin bölgeyi adlandirdigi sekline saygi gösterelim, yoksa Halki Zazaci ideoloji icin kazanamayiz. Sag olun. --Dersimıc 12:35, 21 Temuze 2008 (UTC)

Bu konuda Desimlu Aşireti'nden Dersim Sancağı'na adlı bir makale yardımcınız olacaktır. Yani Tanzimattan önce orijinal olan Desim yaygınmış ve daha sonra Dersim yaygın olmuş. Mesela Terteleyê Dêrsımi maddesinde Desim yerine Dersim tercih edildiği gibi Dêrsım (wılayetê Usmanıcan) açarken Dersim kullanmıştım. Ancak aşiret ve bölge için orijinali olan Desim (Zazacası Dêsım ise o) tercih ediyorum. Takabeg (mesac) 12:35, 7 Tişrino Peyên 2012 (UTC)
Dêsım (wılayet) yerine Dêrsım (wılayet) veya Tuncêliye (wılayet) olsun diyorum Ne dersiniz ? Takabeg (mesac) 12:36, 7 Tişrino Peyên 2012 (UTC)
Ravêre be pela "Dêsım (welat)"