Erzıngan (wılayet): Ferqê çımraviyarnayışan

Content deleted Content added
m →‎Tarixê Erzıngani: raştkerdış, standardkerdış.
mNo edit summary
Line 10:
Vanê ke tarixê 2000 İ.V. (İsay ra Ver), [[Hurri]]y tiya hukım ramıto. Xercê inan ra ''Hayashes'' be ''Azzis'' est biyê. Mabênê 1850-1180 İ.V., yew dewleto zehf quwetın biyo. Wahêre dewleta Hittitan benê. Erzıngan zi gırêdayiyê inan biyo. Mabênê 900-600 İ.V. de zi dewletanê [[Urartan]] hukım ramıto. Erzıngan zi o tawan gırêdayê Urartuyan biyo. Arkeologan Erzıngan ''Altıntepe'' de eserê tarixan diy. Nê eseran hetê Urarturan ra vıraziyay.
 
Ey ra dıma zi [[Med]]an, Persan, Helenan, [[Roman]]an qontrolêkontrolê sûka Erzıngani gêne. Vanê ke serra 600 İ.V. de mabênê qralê Medan ''Kyaksar'' be [[Lidya]]yan yew ceng beno. No ceng hetê Erzingani de biyo.
 
[[Roman]]an ra dıma zi yew are zi leşkerê Mısılmananê Eraban kontrolê Erzıngani gırewto. Key ke Tırkan, Malazgirt de serra 1071ıne de [[İmperatoriya Bizansi]] meğlup kerdo, Erzıngan zi o tawan gırêdayiyê Tırkiya biyo. Peyderpey ''Mengucek'', ''Selçuk'', Eretna wahêrê sûka Erzingani benê. Serra 1243ıne de zi Moğolan u Selçukıcan ita de yew cengo gıran kenê. Nê ceng de Erzingan bınê payan de mendo, rıciyo, biyo xırabe.