Xarpêt (wılayet): Ferqê çımraviyarnayışan

Content deleted Content added
Vırnayışê 344864'i 37.155.147.233i (Werênayış) peyser gırot
m name-y
Line 31:
Xarpêt sukê da kıhana. Mıntıqa ra Xarpêt de zaf medeniyetan hıkum ramıto. Beyntarê seserranê 1. u 10. de [[İran]], [[İmperatoriya Roma]] u [[İmperatoriya Bizansi]] hıkum kerdo. Serra 1071. de Selçuqıcan mıntıqaya Xarpêti gırewta. Serra 1243. de [[İmperatoriya Moğoli]] Xarpêt istila kerdo. İşğalê İmparatoriya Moğoli ra ver, merdumanê [[Farsan]] Xarpêt gırewto. Feqet serra 1514. Şa İsmaili [[Cengê Çaldırani]] kerd vini u [[İmperatoriya Usmanıcan]] Xarpêt gırewt. Serra 1923. İmparatoriya Usmanıcan biye xırabe u Xarpêt bi wılayetê dewleta [[Tırkiya]].
 
ZerreyêZerrey Xarpêti da banê tarixiyê kıhani estê. NameyêNamey banan ''Ulu Cami,'' ''Arap Baba Cami'' u "Qela Xarpêti"o.
 
== Nıfus u iqtısad ==
Nıfusê Xarpêti 569.616o u nıfasê dewıcan zafo. Xarpêt de mıletê [[Zaza]]y, [[Tırk]]i, [[Kurd]]i, [[Ermeni]] u [[Suryani]] cıwiyenê. Wextê [[TerteleyêTerteley Ermeniyan]] de Ermeniy sırgun kerdi ya zi amey kıştene. TerteleyêTerteley Ermeniyan ra ver xeylê Ermeniy zi tede ronıştey biy. [[İqtısad]]ê Xarpêti qewetınoquwetıno; zaf fabrikey estê.
 
== Çımeyi ==