Khaled al-Asaad (Erebki de: خالد الأسعد) oyo ke arkeoloğo Erebo u serê antika u arkeolociya suka antike Palmirao. Palmira suka antika ke kewtaa lista UNESCO dera u dınya de xeylê şınasiyena, zaf namdara. Khaled al-Asaad, çewres serri serdarê suka Palmira bi.[1] Khaled Asaad, suka Palmira de serra 1934ıne de maya xo ra biyo. Serra 1954ıne de kewto Partiya Basi u politika de hetê Beşar Esedi de vınderto, ey sevekno.

Khaled al-Asaad
Melumato şexsi
Dewlete Suriya
Cınsiyet Camêrd
Cayê biyayışi Tadmur
Biyayış
Merdış
Cayê merdışi Palmyra(Sere parnayış ra merd)
Wendış Universıtey Şami
Gure Arkeoloğ, Profesor, Tarixwan û Kurator
Fıkır Baath Party
Zıwani Erebki û Aramki

Merdışê ey bıvurne

Tarixê Gulane 2015i de, organizasyono terorist Dewleta İslami İraq u Şam de suka Tedmuri vısto destê xo ra. Tedmur oyo ke namê suka Palmiraya modernia. Khaled al-Asaad zi verê hetê Dewla İslami ra işğalê Palmira remao uca ra hama terefê teroristanê Dewleta İslami ra tepışiyao. Tepışiyayışê xo ra tepiya, militanê Dewleta İslami o ardo meydanê suke ra tarixê Tebaxe 18, 2015i de. Şarê Tedmuri zi arê biyo meydanê suke de. Uca de serê Khaled al-Asaadi terefê militananê Dewleta İslami ra bırniyao u Khaled al-Assad serra cıya 81ıne de uca de merdo, kışiyao. [2]

Khaled al-Asaad oyo ke tarixê arkeolociya Suriya de merdumo en gırd biyo, cayê xo zaf pil biyo. O heyatê xo dao arkeolociye u arkeolociya Suriya ra. Hama hetê militan u teroristanê İslamperest u cihadperestan ra kışiyao, qetl biyo.

Referansi bıvurne

  1. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-33984006
  2. http://www.nytimes.com/2015/08/20/world/middleeast/isis-palmyra-syria-antiquities-scholar-beheaded.html?_r=1