Hindıstan: Ferqê çımraviyarnayışan

Content deleted Content added
No edit summary
mNo edit summary
Line 32:
Tarixê Hindıstan dewlemendiyo. Tewr verini de [[Medeniyetê Hindus Valey]] Hindıstan de ronışti bi. Feqet wextê İsay ra ravêr (İ.R.) 1500 de aşiratanê [[Aryan]]i amey Hindıstan. Dıme [[Yunanan]], [[İranan]], [[Ereban]] u [[Moğalan]] Hindıstan işğal kerd. Seserra 18 de şarê [[Ewrope]] (Portekizan, Fransızan, İngilizan) amey Hindıstan. Feqet serra 1861 de Hindıstan pêro biye koloniy/mıstemera [[Britanya Gırde|Britanya]]. Şarê Hindıstani zaf isyanan kerd; feqet [[Britanya Gırde|Britanya]] semedê dinanê [[Hinduism]] u [[İslam]] ra kontrolê xo ard. Serra 1947 de [[Mahatma Gandhi]] esqerê [[Britanya Gırde|Britanya]] fetılna. Feqet dewletê Hindıstani biye lete, [[Pakıstan]] niyay ro. Semedê [[Keşmır]], beneta [[Pakıstan]] u Hindıstan hewl niya.
 
== İklimİklım u Bacaribacari ==
 
Erdê Hindıstan zaf hira u gırdo. Ayra iklimê Hindıstan zaf vuriyeno. Zımey Hindıstani hem kıla hem honıka. Labelê verocê xo zaf germıno, zaf varan vareno. Laseran zaf zerar dan.
 
Bacarê Gırdigırdi:
* 1. [[Mumbai]], Nıfuse: 12,883,645
* 2. [[Delhi Newe]], Nıfuse: 11,215,130
Line 48 ⟶ 47:
Nıfusê Hindıstan 1,1 milyara; dınya de dıyina (2). % 70 sarê Hindıstan dewıca. Nuşkar u wendoğê xo zaf niya (%65). Nêweşiyê AIDSi Hindıstan de yew problema gırdo. 5.8 milyoni şarê Hindıstani kewtê nêweşiyê AIDSi. Hindıstan de mıxtelıf dini estê: [[Hinduism]], [[İslam]], [[Musewi/Cuhudi|Musewi]], [[İsewitine/Xrıstiyani|Xrıstiyani]], [[Zerduşti]] u [[Bahai]]. Zıwano resmi zafo; [[Hindki]], [[İngilizki]] u xeylê Zıwanan.
 
== İqtisadİqtısad ==
[[iqtısadİqtısad|İqtısad]]ê Hindıstan beno gırd. Her serre [[iqtısad]]ê Hindıstan % 8 beno pil. Hindıstan zaf idxalat (eksport) keno. Semedê ercaniya karkerano ra, şırketanê [[Dewletê Amerikaê Yewbiyaey|Dewletanê Amerikayê Yewbiyayiyan]] zaf fabrikan vırazenê. Endustriyê komunikasyon, komputer u tıb Hindıstan de raver şiyê.
 
[[iqtısad|İqtısad]]ê Hindıstan beno gırd. Her serre [[iqtısad]]ê Hindıstan % 8 beno pil. Hindıstan zaf idxalat (eksport) keno. Semedê ercaniya karkerano ra, şırketanê [[Dewletê Amerikaê Yewbiyaey|Dewletanê Amerikayê Yewbiyayiyan]] zaf fabrikan vırazenê. Endustriyê komunikasyon, komputer u tıb Hindıstan de raver şiyê.
 
 
Line 61 ⟶ 59:
{{Dewleti Asya}}
 
[[CategoryKategoriye:Hindıstan]]