Gamê verêni
  • Şıma xeyr amey Wikipediyay Zazaki! :-)
  • Her çi ra raver, ma şıma ra reca kenime ke, nuşte u meqaleyanê xo be Zazakiyê pak u zelali bınusê.
  • Şıma rê zehmet, meqaleyanê xo be Zazakiyo Standard u Alfabey Warey bınusê. Labelê, êyê ke wazenê, şenê be Alfabey Bedırxani zi bınusê.
  • Eke şıma Zazakiyo Standard nêzanenê, şenê be Zazakiyê dewa xo bınusê. Labelê, Zazakiyê dewa xo gani 'raşt' bınusê.
  • Wikipediya Zazaki de vandalizm, heqaretkerdene tometa! Karberê ke çiyanê wınasiyan kenê, Wikipediya ra yenê teberkerdış.
  • Nae xo vira mekerê: Semedê (qandê, seba) Wikipediya de nuştene, zaf teknik u marifeto hewl lazım niyo. Eke şıma pelanê Wikipediya de bıgeyrê u taê qurdi kerê, şenê xeylê çi bımusê.
  • Heto bin ra, şıma key ke meqale nusenê ya zi vurnenê, kesi ra metersê! Tiya Wikiyo. Labelê, şıma nuşteyanê xo de gani ca bıdê çımeyanê objektifan.
  • Nuşteyanê xo de, haydarê nuxte u virgulan vınderê (diqet kerê), u nuxta ya zi virgule dıma çekuyan miyan de taê (hebê) mabeyn cı dê.
  • Eke şıma çım bıerzê perra kategoriya Gramerê Zazaki, tayêna rınd şenê Zazaki bınusê.
  • Bınê her meqale de, kategoriyanê nuştey bınusê. Anci, eke nuştey şıma zıwananê binan de esta, link bıdê zıwananê binan.
  • Ma wazenime ke şıma heta peyniye peşti bıdê Wikipediya Zazaki u tede bınusê. Çunke, no proce semedê (qandê, seba) zıwanê ma Zazaki zaf hewl u muhimo.
  • Semedê (qandê, seba) iştırakanê şıma, nıka ra berxudar bê, weş u war bê! İştırakê şıma tım daim bê.
Kami ra pers bıkêri, kami ra peşti bıgêri?

Sistemê gurenayışê Wikipediya sero eke şıma wazenê zanayışê xo hera kerê ya zi cewabê yew persi bımusê, şıma şenê nê perranê bınênan de seyr kerê:


Heqa nusnayışê to bıvurne

Selam Takabeg, to ré yew sualê mı esto,nıka ez to ré pers keno,çıra/qey to be alfabeyê erebki nuseno? Hamey nuşteyanê ke terefê to nuşiyeno,alfabeyê erebki ra çekuy esto.Sebebê no çıçıyo? Zonê ma ebe alfabeyê Latin nuşiyeno.Ebe sılamet. Ackdeals (mesac) 11:50, 3 Nisane 2013 (UTC)

Selam Bra Takabeg,vurnayışanê to zaf weşo,ez to tebrik keno :) ema cayê tayn do Xosere raşto,ez vano heqa Xosere esto.Yew o dı cumley u yew fotraf ra nuşte nebeno.Nuşteyê dergi semedo wikipediya u prensibanê wikipediya daha rınd beno.Xeberê to bo. Ackdeals (mesac) 13:03, 3 Nisane 2013 (UTC)
en:Wikipedia:Deletion policy & en:Wikipedia:Criteria for speedy deletion. Takabeg (mesac) 13:10, 3 Nisane 2013 (UTC)
Takabeg , demek istediğim bir iki cümleden oluşan yazıdan makale olmaz.Xosere de sana bunu söylüyor.Örneğin: ...yew sereweziro tırkiya biyo ya da ... yew kumandaro tırkiya biyo dan hem düzgün ve bilgilendirici makale olmaz hem de wikipedia standartlarına uymaz.Bu yüzden benim yüzlerce makalem silindi. Ackdeals (mesac) 13:17, 3 Nisane 2013 (UTC)
I recommend you to read en:Wikipedia:Deletion policy & en:Wikipedia:Criteria for speedy deletion. Politikaları okumanı tavsiye ederim. User:Arde'nin oluşturduğu yüzlerce makalenin silindiğini bilmiyorum ama User:Erdemaslancan'ın oluşturduğu yüzlerce makalelerin silindiğini biliyorum. Aynı kişi misiniz ? Arde'nin oluşturduğu ve silindiği maddelerin büyük bir çoğunluğu tek cümlelik maddeler idi. Mesela Kategoriye:Wikipediy. Erdemaslancan'ın oluşturduğu maddelerin büyük bir çoğunluğu boş maddeler veya A1'na giren türlerdendi. Yani sadece başlıkları farklı ama aynı içeriklerine sahip olan maddeler idi. Silinme kaynıtlarına bakarsan durumu anlayabilirsin. Takabeg (mesac) 13:23, 3 Nisane 2013 (UTC)
Yanlış değilsem benim Fransanın eyaletleri hakkında oluşturduğum makaleler ve bazı sanatçılar hakkında oluşturduğum makaleler bir iki cümlelik makalelerdi.Evet bir de de Kategoriye:Wikipediy'i fazla uğraşamayıp bir iki cümlelik oluşturmuştum.Benim oluşturduğum diğer makaleler uzun ve bilgilendiricilerdi.Ben Arde yim,Erdemaslancan değilim.Aynı kişi değiliz.Zaten dikkat edersen genelde makale oluşturuyordum,Erdemaslancan ise şablon vs. oluşturuyordu.Farkı burdan çıkarabilirsin. Ackdeals (mesac) 13:32, 3 Nisane 2013 (UTC)
Olabilir. Ama deletion konusunda politikalar gayet nettir. Kısa olduğu için silinmediler. A madde ile B madde arasında ayırdedilebilirse kalabilir ve aksi halde silinebilir (politika silinmeli demiyor). Tabi bu kategoriye giren maddelerin bazıları çok kısa maddelerdir. Bazıları ise bayağı uzundu ama A madde ile B maddenin hatta C maddenin başlık haricindeki bütün içerikleri aynı olunca silniyor, elbette (örneği görmek istersen, Andorra'nın şehirlerine bakın). Politika gayet net olduğu için bu konuda seninle tartışmamızın anlamı yok. İtirazın varsa somut olarak başvurabilirsin. Mesela ben de Sankt Peterburg ve Krasnodar'ın silinmesine itiraz ettim ve hâlâ ediyorum. Erdemaslancan ile farklı kişi olduğunu düşünüyordum. Check User sonucuna bakıldığında da aynı kişi olduğunuza dair delilin olmadığı anlaşıldı. Geri kalan davranışsal izleri. Mirzali'ye göre, davranışsal izi vardı demek. Aslında niye meşru yola başvurmadın ? Metada da kendi hakkını arayabilirdin. Ama yapmadın, direkt desysop'a gittin veya gittiniz. Hatta kuklalarınızı kullanarak. Bence burada ilk engellenmen için gösterilmiş olduğu gerekçe geçersiz ise hakkını geri alabilirsin. Incubator ve metada biraz zor. Engel delme amaçlı kukla hesabını oluşturma alışkanlığından dolayı zordur. User:Arde olduğunu söylüyorsan User:Arde olarak geri dönersen daha faydalı olacaktır. Şu anki durumda ufacık olsa sıkıntı yarattığında anında şut edilebilirsin. Kolay gelsin. Takabeg (mesac) 13:52, 3 Nisane 2013 (UTC)
Sizin dediğinize göre oluşturduğunuz komutan asker vs. hepsinin silinmeleri gerek çünkü başlıkları dışında hepsinin içerikleri aynı.Hespinde doğum tarihleri ve osmanlı askeriydi vs. yazıyor.Hak arama konusuna gelince,Mirzali'ye ne yaptıysam Erdemaslancan olmadığımı anlatamadım ya da anlamak istemedi.Bu konuda da hakkım çok yendi.Kendi hakkımı aramak için meşru yollara da başvurdum son çare Erdemaslancan ile birlikte desysop a gittik.Fakat kimse bizi ciddiye almadı.Bu yüzden de Wikipedia'ya da katiyen en ufak bir itimadım kalmadı ve ve gözümde Wikipedia'nyın en ufak bir değeri kalmadı.Şu an bir gram umrumda da değil.Sadece dilime yararlı olmak için makale oluşturuyorum,yaptığım bu.Şutlanmak ya da şutlanmamak umrumda değil olmaz da.User:Arde olarak giriş yaptım,giriş yaptığım IP adresi otomatikmen engellendi..Bu arada da bir yerde Azerice Wikipedia'da Arap harfleriyle makale olmasının sebebini sormuşsun,İranın şimalinde yaşayan Azeriler de wikipedia dan yararlanabilsinler diye Azeri Wikipedia sında Arap harfleriyle makale oluşturabiliyorsun.Keza onlar birkaç ay önce Azerbayanın cenubunda yaşan ve Arap alfabesi kullanan Azeriler için sadece Arap alfabesiyle makale oluşturulan ayrı bir wikipedia açmışlardı. Ackdeals (mesac) 09:42, 4 Nisane 2013 (UTC)
Atmayın. Görevleri de ekledim. Erdemaslancan'ın açtığı asker maddelerinde belki dediğin gibiydi. Projemizi kaosa dönüştürme eylemine gaz vermeyin, lütfen. Kuklacılık konusuna gelince, yukarıda Mirzali'nin yazdığı facebook olayı yalan mı ? Aslında eğer farklı kişiyseniz, Mirzali kabul etmediği takdirde diğer kullanıcılara anlatman lazımdı. Eğer aynı kişi olsanız bile IP çakışmaları, davranışsal izleri somut olarak gösterilmediği takdirde kukla olduğunuzu tespit edilmiyor ve dolayısıyla engellenemiyor. Ne yazık ki vikilerde tespit edilmediği takdirde engellenmiş olanlar da vardır. Engellemeden önce uyarı alıp almadığını, engellendiğinde politikaya uygun gerekçelerin gösterilip gösterilmediğini anlatsaydın. Sakin sakin anlatsaydın. Bildiğin gibi (metadaki ve buranın köy çeşmesindeki yazlarımı okuduysan) Arde = Newos = Calanor'un (multiple account)'ın aslı sahibinin unblock'u istedim ve istiyorum. Nihayet Calanor unblock edildi. Ama sen Newos olduğunu ve Calanor olmadığnı söylüyorsun. Calanor kim o zaman ? Bırakacağını diyorsan bırakabilirsin ve buradan gidebilirsin. Ancak senin burayı bırakıp bırakmamanla alakasız olarak haksız engellenmeler varsa düzeltilmelidir. Takabeg (mesac) 10:05, 4 Nisane 2013 (UTC)
Wikiprojelerde Due process'e önem veriyorum. Hizmetlilerin keyfi uygulamalarına hep karşı çıkıyorum. Türkçe Vikipedideki olayı biliyorsundur. In dubio pro reo da önemlidir. Senin Erdemaslancan olup olmadığına emin değilim. Burası sanal ortam olduğu için kesin bir şey yok zaten. Ancak ikinizin kuklacılık konusunda somut delilleri yoktur. Bu durumda eğer gerçekten Erdemaslancan'ın kuklası olsa da stale sayılması lazım. Ayrıca yukarıda gösterdiğim Sankt Peterburg ve Krasnodar ile ilgili olarak Tamara Ustinova'nın da Erdemaslancan'ın kuklası olduğunu iddia etti. Ama farklı kişi olduğu belliydi. Ondan da Mirzali'nin Erdemaslancan vakasından fazlasıyla etkilendiği ve tabir-i caiz ise paranoiak duruma girdiğini anladım. Arde'nin Erdemaslancan olmama ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmeye başladım. Ama Erdemaslancan'ın oluşturduğu binlerce boş maddeleri ve gerçek hayatında hasta olan Mirzali'ye karşı sergilediği kişisel saldırlarını biliyorsundur. Calanor kim ? Erdemaslancan'ın kendisi mi ? Güney Zazaca mıydı Merkez Zazaca mıydı unuttum da Zazaca'nın diğer lehçesiyle yazmak istiyordu. Neden Güney Zazaca Vikipedisi, Incubator da bile yok ? Takabeg (mesac) 10:27, 4 Nisane 2013 (UTC)
Öncelikle Erdemaslancan'ı tanırım,aslında niyeti Wikipedia'ya zarar vermek değil.Sadece yararlı olmak istiyordu.Fakat o da benim gibi Mirzali'den nasibini aldı.Erdemaslancan Mirzali'ye sebepsiz yere saldırmıyordu,Mirzali onu da benim gibi engellediği için salıdırıyordu.Arde benim.Bunu bir türlü kimseye kanıtlayamadım,Mirzali paranoik durumda olduğu için herkesten şüpheleniyor.Bu yüzden benden de şüpheleniyor bunu biliyorum.Hatta senden bile şüpheleniyor.Asmen,Xosere dışında herkes potansiyel Erdemaslancan onun için.Neyse,Calanor kim benim de bir fikrim yok.Ama Erdemaslancan olmadığına eminim çünkü çünkü vaktiyle bun konuyu onunla konuşmuştuk.Zazaca konusuna gelince,Mirzali kuzeyli Zazalardan,Erdemaslancan ise güneyden.Kendi fikrimi söylecek olursam Kuzey Zazacası asimile olmuş Zazaca.Bu bilimsel olarak da kanıtlı.Kuzey Zazacasında Ş harfi yok,K harfini ise Ç olarak kullanılıyor.Misal:
  • Güney-Merkezde Keyna = Kız Kuzeyde ise Çena
  • Güney-Merkezde Şıma = Siz Kuzeyde ise Sıma
  • Güney-Merkezde Genc = Genç Kuzeyde ise Cenc
  • Güney-Merkezde Key = Ev Kuzeyde ise Çe
  • Güney-Merkezde Keyf = Keyif Kuzeyde ise Çef
  • Diğer bir ayrılık ise j-c-z harflerinde,Misal :
  • Güney-Merkezde Roj/Roc = Gün Kuzeyde ise Roz
  • Güney-Merkezde Vaj/Vac = Söylemek Kuzeyde ise Vaz
  • Güney-Merkezde Pewj/Pewc = Pişirme Kuzeyde ise Poz

Zazaca İrani bir dil bütün İrani dillerde de Ş harfi var,Zazaca ayrıca bir Hint-Avrupa dili,Hint-Avrupa dillerinde de Ş harfi var.Kuzeyin Ş yi yerinde kullanamaması dilin asimile olmasından dolayı.Bir de şu var Güney-Merkezin Ş kullandığı yerde Kuzey S kullanıyor Kuzeyin Ş kullandığı yerde Güney S kullanıyor.Misal :

  • Güney-Merkezde Siya = Siyah Kuzeyde ise Şia
  • Güney-Merkezde Şane = Tarak Kuzeyde ise Sane'

Bak şimdi Tarak kelimesinin bir de Farsçasıyla Ermenicesini yazayım:

  • Farsça tarak = شانه okunuş : Şane -> Güney-Merkezle aynı
  • Ermenice tarak = սանրել okunuş : Sanr -> Kuzeyle benzer,Ş harfi yok.

Öncelikle şunu söyleyeyim ben ne Kuzeyi ne de Güneyi destekliyorum.Çünkü benim konuştuğum Zazaca da kuzeyli kelimelerde güneyli kelimeler de var.Karışık yani.Ancak benim nazarımda Kuzey Zazacası Ermenice tarafından aşırı derecede asimile edilmiş.Güney-Merkez Zazacası ise hem İrani dillerin gösterdiği özellikleri gösteriyor hem de İrani dillere daha yakın. Ackdeals (mesac) 11:42, 4 Nisane 2013 (UTC)

Türkçe Vikipedideki Arde sen misin ? Yoksa İtalyanca Vikipedideki bir kullanıcı mı ? Takabeg (mesac) 12:03, 4 Nisane 2013 (UTC)
Burada Canlı Kuklacılığınızın söz konusu olduğunu anlıyorsun artık. Birde hem Calanor hem de Arde, nokta ve virgülden sonr boşluk bırakmıyorlar. Bu davranışsal benzerliği olarak kabul ediliyor. Ama Calanor olsaydin Calanor'un hesabı kilitli olmadığı için oradan giriş yapabilirdin. Başka kukla olmadığını kanıtlayan delilleri sunabilir misin bize ? Takabeg (mesac) 12:23, 4 Nisane 2013 (UTC)
Türkçe Wikipedia'daki Arde ben değilim.İlk defa burda gördüm orada da Arde adında hesap olduğunu.İtalyanca Wikipedide ki Arde hiç değilim.Çok şükür aklı başında birine denk geldim yahu Calanor ben olsam engeli de kalkmışken oradan giriş yaparım,neden yeni hesap açayım.Başka delil derken,Calanor'un katkılarına bakın benimkilerine bakın hiç bir alakası yok.Yazış stilini diyorsan nokta-virgül olayından bahsediyorum bunu herkes yapmaz.Demek istiyorum ki herkes nokta ya da virgülden sonra boşluk bırakmaz.Bu %90 böyledir.Yani benzerlik olması gayet tabiidir.Türkçe Vikipedi'de,Farsça Wikide de Fransızca Wiki de de nokta-virgülden sonra boşluk bırakmayan binlerce kullanıcı vardır.Bunun delil olması düşük ihtimallidir. Ackdeals (mesac) 17:04, 4 Nisane 2013 (UTC)

Xêr amo bıvurne

Ti xêr amo bira. Ma wazenî etîya de yew denge bibo. Mirzali û Tako na wîkîpediya de sey keyfê xo kay kenî. Mirzali zaf karberan zi bloke kerdî. Endî beso. Ti etîya de sey zanayişê xo binusî. --Xosere (mesac) 14:17, 3 Nisane 2013 (UTC)

Ma wazenî na wîkîpediya de teyna Zazaki de kar bibo. --Xosere (mesac) 14:17, 3 Nisane 2013 (UTC)

Mı xeyr di,tiya heqa to esto bra ema zıwanê ma do herfa î çıniyo.Ez Takabeg nas nekeno.Mirzali hameyê hesabanê mı bloke kerdo,raşto ema mı ebe Mirzali haştiye kerdo.Tiya meseley mı çıniyo.Inka,ez inca do zey meulametê mı nuştey vırazeno.Ema fekê ma ferqliyo.Sebebê werênayışan noyo.To wazêno ki na wikipediya de tena Zazaki de kar bıbo ema to ebe alfabeyê Zazaki nênuseno.No çı halo ? ebe sılamet Ackdeals (mesac) 10:00, 4 Nisane 2013 (UTC)
Silam şima ra. Kam vano, ziwanê ma de herfa î çinîya? Rastnuştişê Zazakî biwêne. Rojnameyo zazakî esto. Keyepela dersîmînfo bivîne. Zazakî nika sey di newey (%90) wuna nusîyeno. Nika desana kitabî estê kî wuna nusiyayê. Bira Ackdeals, hinî tirkî nustiş viradê, kefweş bena. No projeyo zazakî yo, tirkî niyo. Xatirê şima.—Gomadapeyam 12:23, 4 Nisane 2013 (UTC)
Ez Dersim ra Mersim ra fam nêkeno,Ez Dersımıj niyo.dersîmînfo tena yew siteyê internetio. İlmi qet niyo. Eke to inca do yardım-kerdene wazeno, icabatanê/prensibanê Wikipedia Zazaki rê hurmet bıke bra.Nuştışê zıwanê Zazaki her ca do mıxtelifo.İnca do ji nuştışê Zazaki noyo.Ebe nuştışo no bınuse.Hem to rê hem ji ma rê daha rınd u asên beno.Cumleyê toê peyên raşto,No proje, projeyo Zazakiyo, Tırki ya ji Kurdi niyo..Xatır be to Ackdeals (mesac) 17:18, 4 Nisane 2013 (UTC)

Bıra Ackdeals, no nuşte (Celadet Ali Bedırxan) mı be xo nuşt. Kerem ke, lecê vurnayışi u kesi rê zi heqaret meke. Ez tiya endi qewğa u lec nêwazenan. Ebe selamê dostiye! -- Mirzali (mesac)

İşğalê Moğolan bıvurne

Qola Moğolan, Seferê Moğlan, Bandıra Moğlan gibi başlıklar olabilir mi ? Listedeki yerlerin çoğu istilaya uğramış ama işgal (feth) edilmemiştir. Takabeg (mesac) 00:19, 9 Nisane 2013 (UTC)

İstila kelimesinin Zazaca'da karşılığı yok,yani Zazaca da istila anlamına gelen bir kelime yok.Türkçe'den de İstila' olarak kopyalamak içimden gelmedi açıkçası.Ondan mütevellit ben de işğal olarak yaptım başlığı muhterem dostum Ackdeals (mesac) 17:04, 9 Nisane 2013 (UTC)

Tı çıra karberan rê heqaret kenê? bıvurne

Bıra, tı çıra karberanê Wikipediya Zazaki rê heqaret kenê? Tı karber Neribij, Xosere, Gomada rê xeylê heqaret kerdo. Wikipediya de heqa kesi çina ke karberanê binan rê heqaret bıkero. Eybo. To ra reca kena ke heqaretanê xo peyser bıgê u ozrê xo bıwaze. Wına nêbeno. ----Belekvormı rê mesaj bırusne 17:57, 9 Nisane 2013 (UTC)
Mı inan rê ebe zıwanê weş qısey kerd, qısey mı inan rê kar nêkerdo.Ê zıwanê weş ra fam nêkenê.Mı Neribij rê va ebe herfa î nuştey menusno ema qıseyê mı amey yew goşê xo u şı goşê xoyo bini ra.Nıka qusırê mı çıçıyo? Hameyê/Heme wikipediyan do tena yew alfabe esto u Wikipediyay ebe tena yew alfabey nusiyeno.Yew zıwan do dı alfabey qet nêbeno Bra Belekvor. Ackdeals (mesac) 15:06, 10 Nisane 2013 (UTC)
Bıra, aflabe eyni alfabe ya. Tenya "i/î" de problem esto. Seba yew herfi ra ma nêşênê vacê ke "alfabeya zazaki de î çino". No karakter, teyna Kurdki de nê Franski, Tırki u xeylê alfabeyanê Ewropa de esto. Heto bin ra kıtab u pêserokê ke zazaki nusiyayê, tewr tay %50 yê inan de karakterê "î" esto. Coka riyê yew herfi ra heqa ma kesi çina ke yewbini rê heqaret bıkerime. Heto bin zafê adminan qerar da ke (mirzali, xosere, ez) Alfabeya Bedirxani rê ma musade kenime. Coka luzım çino ke ma karberan nêrehet bıkerime, çımki ma xora qerar gırewto. Herunda naye de, eke ma meqale u nuşteyan bınusime, tayêna rınd nêbeno? Senê ke tı zaza yê, xosere, neribij, gomada, azadi u ê karberê bini ki zaza yê u heqa inan esta ke wikipediya de serbest bınusê. To ra reca kena ke ma pêro karê xo bıkerime, kes kesê bini rê mudaxale mekero. Zaf sılami. ----Belekvormı rê mesaj bırusne 15:16, 10 Nisane 2013 (UTC)
Bra temam mı fam kerd,endi ez heqaret meqaret nêkeno.Şıma deha rınd zaney.Ema xosere, neribij, gomada, azadi,hameyê inan kurdperestê u goreyê inan Zazay kurdo.No mı rê zaf beno problem Ackdeals (mesac) 15:23, 10 Nisane 2013 (UTC)

Şablon bıvurne

Selam. Burada en:Template:Infobox Former Country yok mu ? Takabeg (mesac) 06:59, 10 Nisane 2013 (UTC)

Selam, maalesef yok Takabeg. Ackdeals (mesac) 15:08, 10 Nisane 2013 (UTC)

Lecê vurnayışi bıvurne

Kerem ke, enê lecê vurnayışi caverde. Ma qerar dayo ra cı ke tiya endi qewğa u lec nêwazenime. Ebe aştiye u rındiye tı karê xo bıke, wa êyê bini zi zey vatena xo karê xo bıkerê. -- Mirzali (mesac)

Temam Mı dersê mı grewt.Eke şıma qerar daye,mı re ji heya vatene yeno... :) Ackdeals (mesac) 11:00, 12 Nisane 2013 (UTC)

Nova Scotia yapak. En iyisi. Takabeg (mesac) 12:30, 16 Nisane 2013 (UTC)

Birde Dınyaya Newiye, Zelandaya Newiye, Kaledonyaya Newiye, Papua Gineya Newiye, Rusyaya Newiye, Şewa Serra Newiye ne olacak ? Takabeg (mesac) 12:37, 16 Nisane 2013 (UTC)
Mirzali'nin de görüşümü alalım.Kendi başımıza hareket etmemiz doğru olmaz. Ackdeals (mesac) 09:33, 17 Nisane 2013 (UTC)
Bana kalsa Dınyaya Newa, Zelandaya Newa, Kaledonyaya Newa, Papua Gineya Newa, Rusyaya Newa, Şewa Serra Newa yapak ama dur bakalım Mirzali'nin cevabını bekleyelim. Güney ve Merkez de (Elazığ,Bingöl,Diyarbakır,Adıyaman,Urfa,Batman,Bitlis,Muş,Malatya,Aksaray) 2,5 milyonun üstünde Zaza var bunlar Newiye den bir gram anlamazlar, yukarıda ise (Tunceli,Erzincan,Erzurumun bir iki köyü) 80-100 bin Zaza var, Mirzali'nin dediğine göre bunlar Newiye kullanıyorlarmış. Bakalım ne olacak. Hayır o değil de Newiye deyince, Nevriye teyze, Kadriye teyze, Lezize teyze, Dilber hala, Vasfiye teyze gibi oluyor. Sen Zazaca bilmiyorsun diye Türkçe yazıyorum yoksa Zazaca Wikipedi'de Zazaca dışında yazmak yasak. Ackdeals (mesac) 10:06, 17 Nisane 2013 (UTC)

-e dişil eki bıvurne

-e: Dişil eki, eril ad ve sıfatlara eklenerek sözcükleri dişil yapar.

Örneğin ad sözcüklerde: her erkek eşek, here dişi eşek.
Örneğin sıfat sözcüklerde: newe yeni (eril), newiye [newe-y-e]* yeni (dişil) (bazı yöresel ağızlarda newa).
*Eril sözcük bir e sesliyle bittiği için, dişil -e eki de sözcüğe eklendiğinde, bu yanyana gelen iki e (iki sesli arasına -y- kaynaştırma harfi gelir) sesinden birinci e sesi incelip i'ye dönüşür.

Nitekim -iye gibi görünen sonekin soyutluk bildiren esas -iye ekiyle ilgisi yoktur.

Yani yenilik için neweyiye [newe-y-iye] denir.

Yer adlarındaki -iye eki ise diğer Zazaca ağızlarında sadece -i'dir. Mesela Pılemori < Pılemoriye [Pul-ê-mori-y-e] gibi.

Xarpêt veya Bingol isimlerinin kökünde i sesi söz konusu olmadığı için, bu isimlere atıf yapılarak ilgisiz bir kıyaslama yapmak da çok saçma olur.
Arapça kaynaklı yer adlarındaki -iye ekinin karşılığı da Zazaca'da -iya'dır. Örneğin Tırkiya, Suriya gibi.

Bütün bunları ben kendiliğimden uydurmuyorum. Yirmi yılı aşkındır Zazaca lehçeleri ve grameri ile uğraşıyorum. Sizlerin (sen ve diğerlerin) bunları şimdiye kadar güya hiç duymadığınız veya bilmiyor olmanız, Zazaca'yı ne kadar az bildiğinizi gösteriyor. Kendi yöresel ağızlarınızı bile doğru dürüst bilmiyor ve de doğru yazamıyorsunuz. Bu gibi konuları burda çokça tartıştık. Bunun için arşivlere bakın. Başka dillerde de olduğu gibi, her dilin bir grameri ve doğru yazımı vardır. Nasıl oluyor da bir yabancı dili bütün ayrıntılarıyla öğrenebiliyorsunuz, ama kendi ana dilinize gelince her şeyi siyah-beyaz olarak görüp kısıtlamalara ve daraltmalara gidiyorsunuz? Lütfen kendi dilinizin ayrıntılarını iyice öğrenin. Saçma sapan önyargı ve sorularla polemik yaratıp zamanımızı harcamayın artık. -- Mirzali (mesac)

Yahu neden cellanlendin sen yine, sen bu işin ehlindensin,daha iyi bilirsin diye sana danıştım,fikrimi güzelce beyan ettim. Ne var bunda? Polemik yaratmak gibi bir amacım asla yoktu. Zaten senle mutabık oldum neden mutabakatı bozayım. Fakat bizde yok newiye diye bir şey. Ne Zazaki de var ne de Dımli de. Burası sadece Kırmancki ağzına ait bir wikipediya değil. Ona bakılırsa bizde Coğrafyaya İrani diye birşey de yok Coğrafyay İran denir bizde. Sende bilirsin, biz Zazalar Coğrayaya,Asyaya diye uzatmayız, Coğrafyay , Asyay diye kısaltırız. Fakat ben bunlara asla müdahele etmedim etmeyi de düşünmüyorum. Demografiye, etimolojiye vs. bunlara da asla lafım yok, sadece Newiye kelimesini tasdik etmiyorum. Senin de dediğin gibi bazı ağızlarda Newa kullanılır, benim ağzımda da Newa kullanılıyor. Herkesim kendi köyünün ağzına göre yazması serbest bırakılmıştı, hatta bu konuda senle tartışmalarım da oldu fakat herkes kendi köyünün ağzıyla yazacak müdahele etme demiştin bana. Bende kendi köyümün ağzıyla Newa yazdım, kabahat ne? neden Newiye oldu. Hayır, Gomada] gelek yazarken sorun olmuyor ki gelek Kürtçe, Zazaca bile değil, ben Newa yazdım sorun oldu. Bunu anlayamadım. Etimolociye,demografiye falan kalsın ancak Newiye ler Newa olsun. Ackdeals (mesac) 09:50, 17 Nisane 2013 (UTC)
Bana bak kardeşim! Zevzekliğin ve ukalalığın yeri değil burası. Ne münasebet yani "newiye"'in sözde teyze veya hala gibi çağrışımlarla ne ilgisi var? Şimdiye kadar hangi kaynakları okudun ki, nerde yüzde kaç kişinin hangi sözcüğü kullandığını tam olarak biliyorsun? Kimin adına karar veriyorsun sen? Kaldı ki söz konusu makaleleri sen mi oluşturdun ki değiştirilsin diyorsun? Diğerleri de Vate'den dem vururlar, ama eminim ki Vate'nin bir tek yazısını bile okumamışlardır. Sen de güneyli bir Zaza olarak sayın Koyo Berz ve sayın Faruk İremet'in yazılarını okudun mu acaba hiç? Bana gelince, benim hep kuzey Zazacasıyla yazdığım iddia ediliyor. Ancak, bu doğru değildir, çünkü benim de bu durumda sayın Zülfü Selcan'ın üslubuyla yazmam gerekirdi. Detaylı olarak bir araştırıp öğrenin, sonra kesin beyanlarda bulunun. Kendi yarım yamalak kulaktan dolma Zazacanız yetmez buna. Üstelik Zazaca bilmeyenlere de kendi yanlış iddalarınızı lanse ediyorsunuz ya, sen gel de celallenme! Sonunda kabak benim başıma patlıyor. Burda alınan bütün kaide ve kararları bir şekilde suistimal edip ihlal ettiniz zaten. Şimdiye kadar "Tagabeg" arkadaşla yaptığımız koordineli çalışma dışında hiç kimsenin olumlu bir desteğini görmedim. Burda sözcük ayrımı yapıp yine yörecilik eğilimine girmeyelim. Zaten bu gibi tartışmaları yeterince yaptık şimdiye değin. Her yeni gelenle aynı şeyleri tekrarlamak belirli bir zaman sonra insanı bıktırıp bezdiyor artık. Bazı şeyleri daha iyi anlamak için kapsamlı olarak sindirerek okumanız gerekiyor. Öyle kısıtlı bilgilerinizle bir şeye kani olup yanlış dayatmalar yapmayın lütfen. -- Mirzali (mesac)
Elini vicdanına koy, Newiye - Newriye fark ne? benziyor işte. Ben demografik olarak konuştum, Tunceli'nin 80 bin nüfusu var (ki hepsi Zaza değil, Ermeniler de var), Erzincan ve yukarıdaki diğer bölgelerde de bir o kadar Zaza olsa eder 150-200 bin. Aşağıda Bingöl'ün 260 bin nüfusu var, Elazığ'ın da en az bir o kadarı Zaza, Diyarbakır, Adıyaman, Muş, Bitlis, Urfa toplasan iki milyonu aşar.Sayın Koyo Berz'e gelince birkaç makalesini okudum, ben genelde sayın Mesut Keskin'in yazıları vesenin yazdıklarını okuyorum. Ben güneyli değilim, Merkezi Zazaca/Zazaki konuşuyorum. Bundan dolayı sayın Koyo Berz'in yazdıkları beni fazla bağlamıyor. İskoçyaya Newiye yi, Dınyaya Newiye yi, Kaledonyaya Newiye yi Rusyaya Newiye yi ben oluşturduğum için değiştirilsin diyorum. Senin dediğine göre bunları ben oluşturdum ve değiştirilsin demeye de hakkım var o zaman. Ackdeals (mesac) 10:01, 18 Nisane 2013 (UTC)
Aslında Nova Scotia'nın Zazaca açılımı ile Nouvelle-Calédonie (New Caledonia)'nın Zazaca açılımı aynıdır. İskoçya'nın modern Latincesi: Scotia ve orta çağ Latincesi: Caledonia'dır. O yüzden de, eğer Zazacada yaygın değilse, hele Zazaca ile yazılan metinlerde bu tür terimler geçmiyorsa, orijinal dillerdeki adlarının kullanılması daha mantıklıdır, bence. Takabeg (mesac) 10:24, 18 Nisane 2013 (UTC)
Sevgili dostum Tagabeg! Ben bilim ve okumadan bahsediyorum, kardeşimiz yine ne cevap verirse beğenirsin. Kendince espri mi yapıyor, yoksa bizimle alay mı ediyor, belli değil?! Genel olarak okumadıkları gün gibi ortada. Üstelik sorulduğunda da "o beni bağlamaz, bu bağlamaz" deyip işin içinden çıkmaya çalıştıkları gibi kişisel tahminleri bilimsel veri olarak dayatmaktan da geri kalmıyorlar. Ne bunları bağlar acaba, bu yürüttüktükleri tahminlerin kaynağını emin olup nereden alıyorlar, anlayamadım ki? Sözü edilen maddeler "newiye" sözcüğü dahil olmak üzere genel Zazaca ile yazılmıştır, içine yöresel veya yabancı bir kelime karıştırmak olmaz. Biz burda yıllardır özverili bir şekilde genele hitap etmek istiyoruz. Bu makale benim şu makale senin ayrımını yapmıyoruz. Yöresel ağızlar serbesttir dediğimizde, bir makale eğer ağırlıklı olarak tamamen belirli bir yörenin ağzıyla yazılmışsa kabulümüzdür. Ancak, daha önce genel Zazaca diliyle oluşturulmuş bir yazıdan "tek bir kelime" üzerine tartışmak abes olur. Bundan sonra makul ve mantıklı cevap vermeyenlere ben de yorum yapmayacağım artık. Bir şeyi gerçekten doğru dürüst yapmak istiyorlarsa araştırıp kendileri okuyup öğrenme zahmetinde bulunsunlar. Burda yeterince bu gibi tartışmalarımız daha önce de olmuştu, ilgili konuyu açıp arşivlerde de okuyabilirler. (@ Ackdeals: Ne yapmaya çalışıyorsun sen yine kardeşim?) -- Mirzali (mesac)
Sanırım bunu [1] yanlışlıkla yapmışım, pardon. Tamam Newiye olarak kalsın, zaten ben sadece en başında yazdığım gibi fikir danışmak istemiştim ama sağol sen yine bayağı dolmuşsun, direkt saldırıya geçtin. Sinirlerin yıpranmış senin. Birisi iyi ya da kötü birşey desin direkt istemdışı saldırıya hazır duruma gelmişsin. Her neyse canım, beni ilgilendirmez bu. Wikipediya benim hayatımın merkezi değil öyle ya da böyle ben sadece fikrimi anlatmak istemiştim. Başlık umrumda değil. Ben sadece günden güne yokolmaya yüz tutmuş dilimi kurtarmak için buradayım. Yinede berxudar be Mirzali Ackdeals (mesac) 09:44, 20 Nisane 2013 (UTC)

Julia Stiles, Joseph Morgan, Rachel McAdams, Abraham Lincoln, Listey qralê Sasani A1 gerekçesiyle silinebilirler. Takabeg (mesac) 06:08, 17 Nisane 2013 (UTC)

Peki silinsinler, şu anda onlarla uğraşacak vaktim pek yok coğrafya konularıyla ilgileniyorum. Coğrafya devletler falan milletin daha fazla bakacağı şeyler Bingöl'deki bir Zazanın merak edipte Joseph Morgan'a bakacağını pek tahmin etmiyorum Ackdeals (mesac) 09:53, 17 Nisane 2013 (UTC)
Bu arada eğer kalmalarını istiyorsan o makaleleri geliştiririm. Ackdeals (mesac) 10:14, 17 Nisane 2013 (UTC)
O kadar istemiyorum açıkçası :) Ama Cevdet Yılmaz ve Songül Öden maddelerinin açılmalarını istiyorum. Takabeg (mesac) 05:13, 20 Nisane 2013 (UTC)
Ne yalan söylim Songül Öden'i açmak benimde aklımda vardı. Umutsuz Ev Kadınlarında rol alıyor kendisi Zazaymış meğer , geçenlerde öğrendim :D [burda] resmini gördüm hakkında makale açayım bari dedim. Neyse şimdi oluşturmaya başlayayım Ackdeals (mesac) 09:48, 20 Nisane 2013 (UTC)
Eline sağlık. Türkçe Wikipediyasında katkı yapmıyor musun ? Takabeg (mesac) 11:41, 20 Nisane 2013 (UTC)

Birde Şablon:Kaykerde sorun var. Tedeestey çıkmamalı. Takabeg (mesac) 11:55, 20 Nisane 2013 (UTC)

Rica ederim, Cevdet Yılmaz hakkındaki makaleyi işim vardı diye kısa oluşturdum ama geliştiririm. Asıl senin ellerine yüreğine sağlık, Zaza Wikipediyasına çok güzel yardım ediyorsun. Olmaz mı hiç, Türkçe Wikipediyasında'da hesabım var. Ama uzun zamandır katkı yapmıyorum. Azerice Wikipedide de katkı yapıyorum. Bir de Zazaca'ya çok yakın iki dil var Mazenderanki ve Gileki, bu dillerin Wikipedilerinde katkı yaparak yardım ediyorum. Ackdeals (mesac) 14:34, 21 Nisane 2013 (UTC)
Estağfulllah. Ama mzn:زازا ve glk:زازا yokmuş. Takabeg (mesac) 15:15, 21 Nisane 2013 (UTC)
Evet, yeni gördüm olmadığını, bak bunları Zazaistan, Zazana, Zaza Alfabesi, Zazaki Wikipediya, Zaza Dil Enstitüsü, Kuzey Zazacası, Merkez Zazacası, Güney Zazacası, Kormışkan, Newe Marti, Gağand bunları Mazenderanca da ben oluşturdum.

Gileki de ise زازاکی ویکیپدیا, شمالی زازاکی, مرکزی زازاکی, جنوبی زازاکی, Zazaki alifba, زازاستان, کورمیشکان bunları ben oluşturdum.

Ayrıca bununla da yetinmeyip Zazaca hakkında diğer dillerde makaleler oluşturdum bak bazıları bunlar ;

Arap alfabesini ve diğer varyantlarını (Fars,Urdu,Uygur vs) çok iyi biliyorum. Bu yüzden bu dillerde Zazaca hakkında maddeleri kolayca oluşturdum, sağolsunlar birkaç Wikipedi hariç (mesela Malayca ve Litvanyaca) sorun çıkarmayıp kabul ettiler makalelerimi.mzn:زازا ve glk:زازا bunları da oluşturayım şimdi :) Ackdeals (mesac) 10:12, 22 Nisane 2013 (UTC)

Rusya'nın idarî birimleri bıvurne

Bu konuda bilgin ve görüşün var mı ? Takabeg (mesac) 01:54, 22 Nisane 2013 (UTC)

Mirzali ile yazdıklarınızı okudum. Azerice, Türkmence vs. viloyat kullanıyorlar, doğrudur. Fakat Biz ne Azerbaycan'da ne de Türkmenistan da yaşıyoruz. Viloyat/Welayat onlarda Eyalet/Oblast manasına gelebilir. Fakat bizim ülkemizde vilayet = il anlamına gelir. Bu yüzden Eyaletê Rusya ya da Oblastê Rusya olmalıdır. Eyalet tam olarak oblastı karşılar mı emin değilim o yüzden en güzeli oblast olmasıdır. Mesela Taghsemat e Keshvar e Rosye'yi inceleyelim demişsin. Bu da Farsça, İran da kullanılan dil ve de Kray = Sarzamin/سرزمین‌, Oblast = Ostan/استان‌ olarak yazılmış, bu daha zor, karışık ve Zazaca'da da anlaşılmaz. Türkçe de nasıl olduğunu hiç incelememişsiniz. Rusya'nın en üst düzey idari birimleri burda gayet güzel şekilde izah edilmiş. Bak mesela burada Rusya'nın oblastları olarak geçiyor, aynı makalenin ismi diğer dillerdeki isimlerinde de Oblasts of Russia, Oblasts de Russie, Oblasts da Rússia, Oblast' della Russia oblast olarak geçiyor. Bu yüzden Oblast olması en güzeli ve en anlaşılırı. Çünkü hem yaşadığımız ülkede oblast olarak geçiyor hem de diğer dillerde. Ackdeals (mesac) 10:33, 22 Nisane 2013 (UTC)
Şu anki Türkçe Vikideki adlandırmanın temelini oluşturan bendim :) Zazaca Turkî dillerden olmadığından, sırf İranî wikilerine bakmamızı önermiştim. Yine de her zaman orijinal terimleri daha az riskli olur. Serzemin kelimesi Osmanlıcada da vardı ama dediğin gibi günümüzde anlaşılması güç. Takabeg (mesac) 10:47, 22 Nisane 2013 (UTC)
Senin yaptığın en iyisi işte, Zazaca'da da en güzel orijinali olan Oblast olması.Ackdeals (mesac) 10:58, 22 Nisane 2013 (UTC)

Takabe ve ayirtseç bıvurne

 
Morfolojiya Tirkên Mongolî

Anlamadigim bir sey var Takabe göre gök ve toprak türkdür! yani azeri kazak tatar mongol... herkes türk oglu türk oluyorda; nasil oluyorda zaza kürt olmuyor?? Sen yapdigin nedir? Anlatsana? --Alsace38 (mesac) 17:16, 29 Nisane 2013 (UTC)

Bana Takabeg'e göre gök ve toprağın Türk olduğunu gösteren bir belge sunabilir misin? Azeri, Kazak, Tatar bunlar Türkî halklardır. Zaza, Fars, Gilek bunlar da İranî halklardır. Nasıl oluyor da Zaza Kürt olmuyor demenin hiçbir değeri yok. Azeri, Kazak Tatar bunlar bilimsel olarak Türkdilli halklar, Mongollar da Türk sayılabilecek derecede, Türklere çok yakın bir ırk. Zaza, Fars, Gilek, Taliş, Oset, Kürt vs. bunlar da bilimsel olarak İrandilli halklar. Zazalar ise diğer İrandilli halklara nazaran en fazla Gileklere, Mazenilere, Talişlere ve Farslara hem dilsel hem de bilimsel olarak daha yakındır. Ben bilimsel olarak çalışma yapıyorum, neden Zazalar kürt olmuyor öyle olmuyor böyle olmuyor demekle hiçbir yere varılmaz. Zazaların Kürt olmadıkları bilimsel olarak kanıtlanmış birşeydir. Ackdeals (mesac) 18:02, 29 Nisane 2013 (UTC)
  • a a saçmaladin bak! tamam dil üzerine zazaca kurmanjî soranî farkli. Hatta bir kaç "dilbilimci" tamami iyle bagimsiz dil gösteriyor. Kürtçe ve Zazaca tamam simdilik îranî dillere bagliyorlar, çünkü çok sayida iranî kelime içriyorlar: eskiden ermeniyide bagliyorlardi. DNA olarak, bilimsel olarak kürtler ve Zazalar kesinlikle îran ve pakistan ve afganistan ile hiç bir bagi yokdur!
  • Ama TC'nin yogun demokratik çabasini gidermek için, Birlesik Milletler alman DNA laboratuar bir görev verirler, kürtler ve Zazalar dna'sini arastirin. [2] (tam metni burda [3]). Arastirmaya göre Zazalarin Kürtler hiç bir farki yokdur, DNA'lari tekdir. Bu rapor ise "US National Library of Medicine National Institutes of Health". bunu herkes biliyor! Tc buna spekülasyon dedi, o zaman kiknci rapor gerdi! [4] American Advances in Anthropology, scientific research, ordan gorani Zaza, kurmanji tek irk dir, DNA lari tekdir!
  • Bu iki rapor da Kürtleri (zaza kurmanç...) gilaki fars mazendaran ermeni musevi arap türk... ile karsilastiriyorlar, ve hiç bir baglanti bulamiyorlar!
  • Bilimsel olarak Zazalar Kürt degil diyorsun, peki kayaklari göstersene bana?
  • Hatta rapor da diyorlar ki Kürtler ve Sümerler be basklar ayni köken ola bilirler! Hani TC diyordu ki "kürtlerin bir tane dikili taşı yokdur". DNA bunun tersini gösterdi!
Ingilizce Sümerce Zazaca
A Meadow Agar/adar Aqar
A Yoke Nîru Nire
A Dog Kalbu Kelpî
Light Bur Barq
A Mill Ara/e'ara Ariye
Evening Usan Sand
A Billy goat Maşgal Kel/Kol
A Lamb Urri Warek
A Door Barda Ber
A Child Tur Tût
A Child Dumu/dumunita Doman
World Şah (shar) Şah (shar) "halk, el"
To cut Tar/tar-ra Tira-naene
A Bird Tar Theyr
A Pig Şagan Kêsegan
Outside Bar Teber
A Tree Bur Bir/birrpage 111
A Mother Ama Maê
A Tree Şagkal Kol
A Tree Esi Siye
A Branch Li Lee
A Wood Tir Tire
A Wood Kur Kurre
A Forest Girizum Zime

Alsace38 (mesac) 08:50, 30 Nisane 2013 (UTC)

Bak güzel kardeşim şimdi de senin yazdıklarının aynılarını ben bizim Zazacayla yazayım :
İngilizce Sümerce Zazaca
A Meadow Agar/adar Waşın/Deşt
A Yoke Nîru Ike
A Dog Kalbu Kutik
Light Bur Lışti/Rışti
A Mill Ara/e'ara
Evening Usan Şon
A Billy Goat Maşgal Gisk
A Lamb Urri Bermak
A Door Barda Dır
A Child Tur Pısa/Leyr
A Child Dumu/dumunita Qıj
World Şah (shar) Dınya,Cıhan
To cut Tar/tar-ra Kıra kerdene
A Bird Tar Perrıne
A Pig Şagan Xoz
Outside Bar Teber
A Tree Bur Dare
A Mother Ama Maye
A Tree Şagkal Dare
A Tree Esi Dare
A Branch Li Şıhe
A Wood Tir Mağe
A Wood Kur Ğızalık
A Forest Girizum Darıstan/Bırr

Eee ne olacak şimdi bizim Zazaca da hiç benzemiyor Sümerceye? Yahu Zazaca'nın Sümerceyle bir bağlantısı olduğuna dair bilimsel belge bile yok. Bak Buraya burada Zazaca ve diğer Hint-Avrupa dillerindeki bazı benzer kelimeleri gösteren çizelge var. Sümerceyle bir iki kelime benzeyebilir bu gayet doğaldır, Sümerce aynı bölgede konuşulan Arapçayı etkiledi, Arapça da Zazaca ve diğer Hint - Avrupa dillerini etkiledi. TC konusuna gelince, TC ne demişse çok doğru demiş, Kürtlerin tek bir dikili taşı bile yoktur. Raporlara gelince, tek bir raporla bilimsel bir sonuca varılmaz, tek bir rapor Zazalar Kürtdür diyebilir fakat bunun antitezini savunan yani Zazaların ayrı bir millet olduğunu Kürt-Mürt olmadığını gösteren yüzlerce bilimsel veri de mevcuttur. Yok öyle üç beş kelime Sümerceye benziyor diye, üç beş kelime Kürtçeye benziyor diye bir halk tamamen başka bir halkla bağdaştırılamaz. DNA konusunda bir dipnot söyleyeyim, Nijer mıntıkasında yaşayan zencilerin DNA larının Kuzey Avrupalılarla aynı olduğunu biliyormuydun? istersen bir araştır da ona göre konuş, cahil durumuna düşme. Ackdeals (mesac) 17:17, 30 Nisane 2013 (UTC)

bizim zazaca diyorsun, ama ben sana yazdigim zazaca kelimeler 100% zazakî! iyi bak Alsace38 (mesac) 08:01, 1 Gulane 2013 (UTC)
Ayrica "Doman" kelimesi caponcami, neden kaldirdin? yerine qij ekledin? biraz objektif ol! Alsace38 (mesac) 09:30, 1 Gulane 2013 (UTC)
Güzel kardeşim ben senin yazdığın kelimeleri bugüne kadar ne duydum ne de işittim, seninkisi %100 Zazaki ise bizimkisi %200 Zazaki. Ayrıca sen Zaza bile değilsin ki, Kürtsün sen. Zaza olan benim, benim ana dilimi benden iyi mi bileceksin ?. Adam bi hadi ordan derler güzel kardeşim. Doman kelimesine gelince, bu kelime Alevi Zazaların kullandığı, Kuzey Zazaca'sında kullanılan bir kelime. Ben Sünni Zazalardanım. Bizim Güney ve Merkez Zazacalarında doman diye bir kelime yoktur. | Buraya bak kardeşim, burada domanın sadece Kuzey Zazacasında kullanıldığı güzelce belirtiliyor. Kaldı ki Kuzey Zazaca'sının asimile olmuş Zazaca olduğu yedi alemce bilinen birşey. Ama illaki Doman da ısrar ediyorsan bak Bulgarca = dete, Çekçe = dobírat, Slovence = dobehnút, Lehçe = dziecko, Sırpça : dete, Danca = dreng, bunların hepsi Hint-Avrupa dilleri ve bu dillerde de çocuk kelimesi hemen hemen Zazacayla aynı. Yani doman kelimesini araştırmak için taa Sümerceye gitmene gerek yok. Zazaca'nın akrabası olan dillere bakman kafi. Biz doman yerine qıj kullanıyoruz. Bu yüzden qıj yazdım. Ackdeals (mesac) 10:55, 2 Gulane 2013 (UTC)
  • Senin Arkadasin takabeg'e göre "Zazaca, yarı-yapay dilleri dir" demiyorum. Standart Zazacası dedikleri dillerin yarı-yapay dilleri olduğunu söylüyorum. Bunu inkar edebilen yoktur zaten. Takabeg ileti 01:33, 2 Mayıs 2013 (UTC)" [5], bunu biraz düsün hangi yola düsmüsün?!
  • Doman kelimesini ister begen ister begenme, ama bu bir Zaza kelimesidir. "dete dobírat dobehnút dziecko dete dreng" kelimeleri ve "doman kelimesi epey farkli, ve benzerlik yok. Sadece bu kelimeyi Sümerce bulabilirsin, o ise MÖ 2500 yil ever! örnek sümerce bir çocuk "dumu" denir, çocuklar ise "dumuni" denir [CHILD&res=dtw&eid=e1104]
  • Ayrica bir de MÖ 2500 yil ever bir Sümerce cümleye bir bak [6]:"çocuk=dumu", "bilmek=zu", bilmemek "nu-zu"... Alsace38 (mesac) 11:11, 4 Gulane 2013 (UTC)

Iranî dillere göre Zazaca pozisyonu bıvurne

Yardimci olabilirmisin bana? Bu özeliklere bakarmisin?

O kadar çalismalar yapilmis Zazaca üzerine, ama birtane dilbilimci bu konuyu açiklamamis:

  • Zazaca ve Kürtçe: eril (masculin) + dişi (feminin) ve nötr kelimele halleri vardir. Bütün diger Iranî dillerde bu cins ayirimi yokdur.
  • Zazaca ve kürtçe: kişi zamirleri hem casus rectuc hem casus olbiqus vardir. Bütün diger Irani dillerde bu ayrim yokdur.

Ingilizce: I/me veya we/us. Zazaca ez/mi. Kürtçe ez/min . Farsca man.

  • Zazaca ve Kürtçe: Ergatif hali vardir. Bütün Iranî dillerde, hatta bütün Hint-avrupa dillerde yokdur.
  • Zazaca ve Kürtçe: Ergatif-absolutive hali vardir. Bütün Iranî dillerde, hatta bütün Hint-avrupa dillerde yokdur.
  • Zazaca ve Kürtçe: Fleksyonel dillerdir, Farsa ise bütün hint-avrupa dillerinde tel olan yapistirmali/agglutinant dildir.
Türkçe Farsça Zazaca Kurmanci Bulgarca
biliyorum midânam ez zanan ez dizanim az znam
biliyorsun midâni tı zanay tu dizanî ti znayş
bilmiyorum nemidânam ez nêzanan ez nizanim az neznam
bilmiyorsun nemidâni tı nêzanay tu nizanî ti niznayş
köpek sag kutık kûtchik (kûçik) kutche (kûçe)
  • Zacaca ve Kürtçe: haller nominativ, oblik, constructiv ve vocativ. Bütün Iranî dellerde yokdur.
  • Zacaca ve Kürtçe: Bu sesler "ı", "u" ("û" degil!), "ê", " 'e/'a", "w". Bütün Iranî bu sesler yokdur dellerde yokdur.
  • Zacaca ve Kürtçe: Bu sesler vardir "Ḉ, Ḱ, Ṕ, Ṙ, Ṫ", yâni "çh, kh, ph, rh, th" . Bütün Iranî dellerde yokdur. Hatta "çh, kh" bütün Hint-avrupa dillerde yokdur. Alsace38 (mesac) 17:06, 1 Gulane 2013 (UTC)


Ah be güzel kardeşim, seni kim kandırmış ya da uyduruyor musun bu şeyleri. Bak şimdi, hepsine tek tek cevap vereyim.
  • Eril (Masculin) + dişi (feminin) ve nötr kelimeler, ergative hal,ergative-absolutive haller Zazaca,Kürtçe,Beluçça,Peştuca,Sengserice ve Goranice de vardır. Bak [7] ve buraya [8]. Yani Bütün Iranî dellerde yoktur diye birşey yok. Kim sallamışsa güzel sallamış bunu.
  • Fleksyonel ve agglutinant dile gelince, Farsça Hint-Avrupa ailesinde agglutinant olan tek dildir diyorsun, peki bu Farsçayı Hint-Avrupa dili olmaktan çıkarıyor mu? Hayır.
  • Nominatif, oblik, constructif ve vocatif hallere gelince, Sadece Zazaca ile Kürtçe de var bunlar diye birşey yok. Bu haller İrani diller olan Beluçça,Sengserice ve Peştuca'da da var. İyi araştır istersen.
  • "çh, kh, ph, rh, th" harfleri bizim Zazaca da da yok kardeş. Kuzey Zazacasında var. Misal Kuzey Zazacası : Phonc , Güney-Merkez = Ponc,Panc,Punc. Kuzey Zazacasının asimile olduğunu belirtmiştim zaten. Ackdeals (mesac) 11:15, 2 Gulane 2013 (UTC)

Bak bizim Zazaca da da böyle ;

Türkçe Farsça Zazaca Kurmanci Bulgarca
biliyorum midânam ez zano ez dizanim az znam
biliyorsun midâni tı zane tu dizanî ti znayş
bilmiyorum nemidânam ez nêzano ez nizanim az neznam
bilmiyorsun nemidâni tı nêzane tu nizanî ti niznayş
köpek sag kutık kûtchik (kûçik) kutche (kûçe)

Bak kardeş, sağdan soldan sallama şeylerle hiçbir yere varılmaz, eğer ki bir iş yapmak istiyorsan adam akıllı üzerinde araştırma yapıp objektif olarak bir sonuca var. Uyduruk şeylerle Zazacayı istediğin yere çekmeye çalışma, cahil olduğunu meydana çıkartıp kendini rezil ediyorsun. Haberin olsun. Ackdeals (mesac) 11:17, 2 Gulane 2013 (UTC)

bizim zazacada yok, o küzey zazaca diyorsun: sonuçda zazacami zazaca degilmi????!Alsace38 (mesac) 20:15, 4 Gulane 2013 (UTC)

Zazakî???? bıvurne

Bak gülo, senin dediklerini tam 90% anladim, bu ise zazaca bilmedigim, halde, anladin diller birlesdir!

  • Selam Mirzali, Wexto ke ez şıno wikipediyayanê ğeriban, pela mesacanê mı rê otomatikmen heqa xeyr amey de yew mesac yeno .

(Selam Mîrzalî, wextê ko ez dişînim wikipediyanê a ğeribe, pela mesacên min ra otomatikmen hakkê di "xêr hatî" de yek mesaj diwere).

  • No zaf weşo. Hem semedê nuşte-kerdene, hem zi Wikipediya rê iştırak kerdış de kesi rê zaf yardım keno. Tı şenay no sistem ra Wikipediya ma rê zi bıke?

Ev zaf/gelek/pirr xweş e. Hem jibo nuvîs-kirina, hem ji wikipedya ra iştirak? kirr de, kesî ra gelek yardim? dikin. Ti dişenayî? ev sistem ra wiki me ra ji bike?

Bak çok zordu anlamak? lol iştirak, yardim... hangi dil? anlamadim? --Alsace38 (mesac) 12:20, 8 Gulane 2013 (UTC)

Ayrica
  • Sistemê nuştışi eno niyo? Xatır be to. Sılam,raştiye u sılametê Homay wa serê to rê bıbo.

sistema nuvîs ev naye. Xatirê bi te ra! Selam, rastiye û selametê xoma/xoda/xweda serê te ra bibe.

  • Bra ez to ra zaf reca kenan ki no serhuşkan rê mudahale ke. Zerarê inan zafo, zaf berzo. No kırdasan qıseyê weşi ra fam nêkenê. Ê zorbaziya ra fam keni. İnan zorbaziya lazımo.

Bira ez te ra pirr rica dikim ko ev serxoşkan ra midahalê bike. Zerarê wan pirr e, pirr berz/bilind e. Ev kurdîzan qîsey xweş ra fehm nakin. Wan bi zorbazî'ya ra fehm dikin, Ji wan ra zorbazî lazîm e.

  • Kisace bunu belirtmek istiyorum Sayin Bingölü/Elazigli, senin dediklerini her ama her kurmanjî anliyor! Ben zazaca bilmedigim halde tümünü anladim. Neyse gülo, ben çikiyom kendine i bak, bye Alsace38 (mesac) 12:50, 8 Gulane 2013 (UTC)

Ti blok biyo bıvurne

Seba tehdîdwarî hereket û teciz, ti 3 rojî blok biyo. --Xosere (mesac) 14:15, 8 Gulane 2013 (UTC)

Heni ? bloke çaya Xozsere ? Ackdeals
Sayin embaz, lütfen bu tür tartismalara girmeyin, burasi sadece bir amerikan ansiklopedisir, ne gerek var herkese "xoz kuçik manga" demen???? Gerçekden anlamsiz, bize bunca yildirma ve engele yasadik ama simdiye kadar senin gibi bu tür küfür etmen, vallahi anlamsiz! A a tesüf etdim bak! Yapma tamam? Kendine iyi bak, bütün halkimi 1000 selam, ez te maç dikim, bye. --Alsace38 (mesac) 20:40, 8 Gulane 2013 (UTC)
Bıra Ackdeals! Heta nıka ma û ê binan miyan de çiyo ke biyo, endi biyo û vêrdo ra şiyo. Ma endi aştiye wazenime. Kerem ke, tiya qet kesi rê kıfır û heqaret meke. Ez çiyo de wınasi teswib nêkenan. Tı ke wazenê tiya iştırak bıkerê, wa karê xo bıke û qarışê kesi mebe. -- Mirzali (mesac) 09:04, 9 Gulane 2013 (UTC)

Hesabê to blok biyo bıvurne

Hesabê to yew serre blok biyo. Xoser (mesac) 07:48, 25 Hezirane 2013 (UTC)